Gjatë verës, ne veçanërisht përpiqemi të pimë mjaftueshëm ujë, megjithatë, ajo që rrallë i kushtojmë vëmendje është marrja e tepërt e lëngjeve në përgjithësi, dhe kjo mund të jetë po aq e rrezikshme sa dehidrimi.

Hidratimi i tepërt mund të çojë në dehje nga uji. Kjo ndodh kur sasia e natriumit dhe elektroliteve të tjerë në trupin tuaj bëhet shumë e holluar dhe shkakton një gjendje hiponatremie në të cilën niveli i natriumit bëhet i ulët në mënyrë të rrezikshme.

Natriumi është një elektrolit i rëndësishëm që vepron si një “truprojë” që rregullon vendin ku shpërndahet uji në të gjithë trupin dhe sa dërgohet në fshikëz. Edhe pse është relativisht e pazakontë të arrihet dehja nga uji, kjo mund të ndodhë nëse tejkalon atë që trupi juaj mund të nxjerrë.

Kur një person konsumon një sasi të tepërt të ujit dhe qelizat në tru fillojnë të fryhen, dhe presioni në kafkë rritet, këto janë simptomat e para të dehjes së ujit, të cilat përfshijnë: dhimbje koke, të përzier dhe të vjella.

Rastet e rënda të dehjes nga uji mund të kenë simptoma më serioze, të tilla si: përgjumje, dobësi muskulore ose ngërçe, presion të lartë të gjakut, shikim të dyfishtë, konfuzion dhe vështirësi në frymëmarrje, sipas Healthline.

Në raste të rënda, dehja nga uji mund të shkaktojë kriza, dëmtime të trurit, gjendje kome, madje edhe vdekje.

Sipas figurave të cituara në hulumtim, veshkat mund të eliminojnë rreth 20 deri në 28 litra ujë në ditë, por ato nuk mund të heqin më shumë se 0.8 deri në një litër ujë në një orë.

Për të shmangur hiponatreminë, është e rëndësishme të mos merrni më shumë ujë sesa veshkat mund të përpunojnë.

Autorët e studimit raportojnë se simptomat e hiponatremisë mund të zhvillohen nëse një person pi tre deri në katër litra ujë në një periudhë të shkurtër kohe, megjithëse nuk japin një vlerësim specifik të kohës.

Sipas një raporti të rastit, ushtarët zhvilluan simptoma pasi konsumuan të paktën dy litra ujë në një orë.

Për të filluar, është më mirë të vlerësoni se sa ujë i nevojitet trupit mesatarisht. Shumë prej nesh përqendrohen në një numër të caktuar gotash në ditë në mënyrë që të arrijnë një nivel të kënaqshëm të hidratimit, megjithatë, ai ndryshon çdo ditë në varësi të motit, dietës, aktivitetit dhe marrjes së pijeve të tjera përveç ujit. Prandaj, sasia e ujit që pini duhet të rregullohet në mënyrë që të mos e teproni.

Një nga mënyrat më të lehta për të rregulluar zakonet tuaja është të ndaloni së shikuari hidratimin si një praktikë të orientuar ndaj ujit dhe në vend të kësaj ta zhvendosni fokusin tuaj në lëng në përgjithësi.

Lëngu vjen jo vetëm nga uji, por nga çdo pije që pini, si dhe nga shumë ushqime. Përafërsisht 20 për qind e marrjes ditore të lëngjeve zakonisht vjen nga ushqimi, dhe pjesa tjetër nga pije, sipas ekspertëve nga Klinika Mayo.

Pothuajse çdo pije mund të ndihmojë në plotësimin e nevojave ditore të lëngjeve, përfshirë kafenë. Sidoqoftë, pijet që nuk kontribuojnë kurrë në hidratimin tuaj janë pije alkoolike dhe energjike.

Alkooli bën që trupi juaj të humbasë më shumë lëngje sesa merr nga vetë pija, ndërsa pijet energjike me shumë kafeinë mund të përmbajnë aq shumë kafeinë saqë veprojnë edhe si diuretik.

Gjatë motit të ngrohtë ose të lagësht, nevoja e trupit tuaj për ujë mund të rritet, megjithatë, përveç dëshirës për ftohje dhe hidratim, është e rëndësishme të mos e teproni.

By admin2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *