Sipas të dhënave nga Kosova kemi një bilanc pozitiv me 164 milionë euro më shumë, ndërsa nga Serbia marrim më shumë mall dhe bilanci është negativ me 134 milionë euro më pak.

Raportet e afërta dhe një sërë marrëveshjesh mes qeverive Shqipëri-Kosovë kanë sjellë avantazhe ekonomike që pasqyrohen edhe në shifra me materialet e ndërtimit, metalet, lëndët djegëse e ushqime që shkëmbejmë. Nga ana tjetër, Serbia sjell në Shqipëri ushqime, pije duhan, minerale, materiale ndërtimi e metale.

Ndërkohë, me Maqedoninë e Veriut, import-eksportet janë në balancë.

Pakti i mini-Shengenit me Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë pritet të sjellë ndryshime në hartën e import-eksporteve, duke krijuar disavantazhe për Kosovën e cila nuk pranon të bëhet palë.

Për strategjinë Open Balkan, tri shtetet kanë bërë marrëveshje për lehtësimin e import-eksportit të mallrave, qarkullimin e lirë në tregun e punës dhe ndihmës së shpejtë në raste fatkeqësish natyrore/euronewsal

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *